Podiumvrees / spreken in het openbaar
Wat is podiumvrees
Gespannen zijn voor een optreden of uitvoering is heel normaal. Elke bekende artiest of musicus kan daarover meepraten. Soms echter kunnen deze spanningen te veel worden en hinderen ze de resultaten van je optreden of in het openbaar spreken.
Haptonomie kan helpen om met deze spanningen om te leren gaan, waardoor je nervositeit afneemt, je resultaten verbeteren en je meer plezier krijgt in het optreden of in het spreken voor een publiek.
Veel uitvoerende kunstenaars zijn gespannen voor hun optreden. Dat is heel normaal. Een zekere (verhoogde) basisspanning is noodzakelijk om tot prestatie te kunnen komen. Als de spanning echter te hoog wordt, kan het zijn dat de voorstelling niet aan jouw eigen (hoge) maatstaven voldoet. Je bent opeens de tekst kwijt, je krijgt een bibberstok of een kikker in je keel, je weet niet meer hoe je op het toneel moet lopen. Na afloop kun je je dan heel teleurgesteld, gefrustreerd of machteloos voelen.
Uit een in 1997 uitgevoerd Brits onderzoek (NRC 26 aug ’99) bleek dat 70% van alle professionele orkestmusici zodanig last had van podiumvrees dat dit de kwaliteit van hun spel beïnvloedde. De ondervraagde musici waren in reactie op het rapport opgelucht dat de kwestie serieus onderzocht werd. Het is algemeen bekend dat Oskar Back, een bekende vioolpedagoog, nooit optrad vanwege zijn podiumvrees!
Waarom is het goed om iets aan je podiumvrees te doen?
Voor veel uitvoerende kunstenaars en studenten van conservatoria en toneelscholen is (het spreken over) podiumvrees helaas nog steeds een taboe. De vakdocenten waarmee ze te maken krijgen hebben meestal geen ervaring in de begeleiding van studenten met podiumvrees en zijn daar ook niet voor opgeleid.
Het is goed om zo vroeg mogelijk in je carrière aandacht te besteden aan (vormen van) podiumvrees en hoe je daarmee het beste kunt omgaan. Het bespaart je een hoop teleurstellingen en zorgt ervoor dat je meer tevreden bent over jezelf en meer plezier krijgt in je optredens.
Hoe ga ik te werk?
Vanuit mijn eigen ervaring als profmusicus, haptonoom en neurofeedbacktrainer kan ik je passende begeleiding bieden. Ik beschik over een ruimte met een piano en vleugel waar een podiumsituatie gesimuleerd kan worden. Op deze wijze kun je eerst in een veilige omgeving hiermee aan de slag en zaken uitproberen. Daarna kun je zelf weer met minder angst en meer plezier met studie en werk verder.