Over mij

Mijn naam is Albert Jan Schouten, ik ben in Oudewater geboren en groeide op in Utrecht en Den Haag. Na de middelbare school studeerde ik viool, altviool en barok-viool afwisselend in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam en behaalde mijn bevoegdheid Algemene Muzikale Vorming. Ik werkte 13 jaar als viool- en muziekdocent en speel nog steeds in allerlei ensembles op (semi) professioneel niveau. Ook speel ik regelmatig free-jazz en/of vrije improvisaties.

In 1990 slaagde ik voor mijn doctoraalexamen Bedrijfskunde en Bedrijfssociologie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam (EUR). Vervolgens was ik werkzaam als directie-secretaris, staffunctionaris, facilitair- en interimmanager bij diverse zorginstellingen.

Als freelance docent werk ik bij verschillende HBO-instellingen. Daar geef ik vaardig-heidstrainingen, cognitieve trainingen (RET) en begeleid studenten bij hun afstuderen.

Ik ben bestuurlijk actief geweest in verschillende LGBT-organisaties en heb persoonlijke ervaring en affiniteit met deze specifieke doelgroep.

In 1998 ben ik door de rechtbank in Delft aangewezen als curator voor een psychiatrische patiënt. In 2020 ben ik opnieuw door de rechtbank Den Haag benoemd tot bewindvoerder en mentor van een dementerende oudere. Hierdoor ben ik bekend met psychiatrie en psychogeriatrie.

In 2002 kwam ik in aanraking met verschillende vormen van lichaamsgerichte (psycho-) therapie en besloot vervolgens om mij hierin te verdiepen. Ik volgde opleidingen (4 jaar) bij Sander Bloemendal (emotioneel lichaamswerk, bio-energetica, ademwerk), het Instituut Sonnevelt (stresscounselor) en cursussen bij dr. Niek Brouw (Methode Brouw; houding en beweging). Ook verdiepte ik mij in energiewerk (healing, reading, Quantum Touch), (voetreflex) massages,  EFT (Emotional Freedom Techniques) en Tantra. Om mijn opleidingen extra verdieping te geven werkte ik daarnaast vaak ook nog als assistent daarbij.

De verschillende vaardigheden pas ik toe naar eigen inzicht of op verzoek. Maar het startpunt in praktijk blijft echter altijd de haptotherapie.

In 2010 studeerde ik af als haptotherapeut bij Synergos in Amersfoort. Daarna volgde ik de opleiding voor Neurofeedbacktrainer (Zengar methode) en de opleiding tot Brain Q therapeut (voeding en psychische gezondheid). Aan de Academie voor Haptotherapie in Doorn specialiseerde ik me in 2019 in de behandeling van trauma’s. Ook nu nog volg ik regelmatig bijscholing op dit gebied.

In 2010 startte ik mijn praktijk in Rotterdam. Vanaf februari 2022 ben ik in de wijk Tuindorp in Utrecht werkzaam. Mijn praktijk is gevestigd in een (binnenkort) omgebouwde garage naast mijn huis.

Ik ben aangesloten bij verschillende beroepsverenigingen; het VBAG, de NVPA en de NVNF. Het lidmaatschap van deze organisaties verplicht mij tot het jaarlijks volgen van een minimaal aantal bij- en nascholingen en het deelnemen aan intervisies en supervisies.

Deze verplichting tot bijscholing vind ik niet vervelend: het vergroot je kennis en vaardigheden, het houd je scherp en de ontmoetingen met collega’s zijn zeer waardevol en verdiepend.

 

N.B.behalve de naam is er geen verschil in opleiding en/of vaardigheden tussen een GGZ haptotherapeut en een “gewone” haptotherapeut. Ook is er geen link met de reguliere GGZ in NL. GGZ – haptotherapeuten zijn lid van de VVH en andere haptotherapeuten zijn lid van andere beroepsverenigingen zoals NVPA, NFG of VBAG.