Over mij

Mijn naam is Albert Jan Schouten, ik groeide op in Utrecht en Den Haag.

Na de middelbare school studeerde ik viool, altviool en barokviool en haalde ik mijn bevoegdheid Algemene Muzikale Vorming. Ik werkte 13 jaar als viool- en muziekdocent en speel nog steeds in allerlei ensembles op (semi) professioneel niveau. Ook speel ik regelmatig free-jazz en/of vrije improvisaties.

Nadat ik in 1990 voor mijn doctoraalexamen Bedrijfskunde en Bedrijfssociologie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam (EUR) was geslaagd werkte ik in diverse functies in het bedrijfsleven, de zorg en het hbo (vaardigheidstrainingen en begeleiding van studenten). 

Ik ben bestuurlijk actief geweest in verschillende LGBT-organisaties en heb persoonlijke ervaring en affiniteit met deze specifieke doelgroep.

Door de rechtbank ben ik twee keer (1998 en 2020) aangewezen als curator en bewindvoerder voor een psychiatrische patiënt en oudere. Hierdoor ben ik bekend met psychiatrie en psychogeriatrie.

In 2002 kwam ik in aanraking met verschillende vormen van lichaamsgerichte (psycho-) therapie en besloot ik vervolgens om mij hierin te verdiepen. Ik volgde opleidingen (4 jaar) bij Sander Bloemendal (emotioneel lichaamswerk, bio-energetica, ademwerk), het Instituut Sonnevelt (stresscounselor) en cursussen bij dr. Niek Brouw (Methode Brouw; houding en beweging). Ook verdiepte ik mij in energiewerk (healing, reading, Quantum Touch), (voetreflex-)massages, EFT (Emotional Freedom Techniques) en Tantra. Om mijn opleidingen extra verdieping te geven werkte ik daarnaast vaak ook nog als assistent bij deze opleidingen. Als het nodig is gebruik ik deze vaardigheden tijdens mijn sessies, maar het uitgangspunt blijft altijd de haptotherapie.

In 2010 studeerde ik af als haptotherapeut bij Synergos in Amersfoort. Daarna volgde ik de opleiding voor Neurofeedbacktrainer (Zengar methode) en de opleiding tot Brain Q therapeut (voeding en psychische gezondheid). Aan de Academie voor Haptotherapie in Doorn specialiseerde ik me in 2019 in de behandeling van trauma’s. Ook nu nog volg ik regelmatig bijscholing op dit gebied. 

Vanaf februari 2022 ben ik in de wijk Tuindorp in Utrecht werkzaam.

Ik ben aangesloten bij verschillende beroepsverenigingen; de VBAG, de NVPA en de NVNF. Het lidmaatschap van deze organisaties verplicht mij tot het jaarlijks volgen van een minimaal aantal bij- en nascholingen en het deelnemen aan intervisies en supervisies.

Deze verplichting tot bijscholing vind ik niet vervelend: het vergroot je kennis en vaardigheden, het houdt je scherp en de ontmoetingen met collega’s zijn zeer waardevol en verdiepend.